Την περίοδο 1996-1999 τέθηκαν οι βάσεις για την μελέτη της αντιοξειδωτικής /αντικαρκινικής δράσης σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο διαφόρων φυτικών αντιοξειδωτικών εκχυλισμάτων. Στη συνέχεια στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος μελετήθηκαν οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες εκχυλισμάτων από διάφορες ποικιλίες αμπέλου της Ελληνικής επικράτειας και διαπιστώθηκε η ενδιαφέρουσα αντιμεταλλαξιγόνος και αντιοξειδωτική δράση ποικιλιών λευκών σταφυλιών κάτι που μέχρι τότε δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό. Σκοπός ήταν να μπορέσουμε με διάφορες δοκιμασίες να αποδείξουμε ότι τα εκχυλίσματα που φτιάχναμε είχαν αντιοξειδωτική δράση και στη συνέχεια αφού γνωρίζαμε ότι δούλευαν σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο να βρούμε τρόπο να τα δοκιμάσουμε σε ολόκληρο τον οργανισμό. Για να γίνει αυτό έπρεπε να φτιάξουμε ένα σύστημα το οποίο να μπορεί να αυξάνει το οξειδωτικό στρες χωρίς να εμπλέκει παθολογία και ταυτόχρονα να μπορεί να εκδηλωθεί και να σταματήσει κατά το δοκούν. Σκεφτήκαμε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της άσκησης. Έτσι, με σειρά μελετών αναλύσαμε τους μηχανισμούς οξειδωτικού στρες χρησιμοποιώντας μοριακούς δείκτες σε διάφορες ομάδες ανθρώπων που τους υποβάλλαμε σε αερόβια και μη αερόβια άσκηση, προκαλώντας ποικίλου βαθμού οξειδωτικό στρες. Έτσι είχαμε ένα μοντέλο εμφάνισης του οξειδωτικού στρες, και μπορούσαμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που θεωρώ ότι είναι και το πιο ενδιαφέρον. Να δούμε δηλαδή ποια από τα δραστικά εκχυλίσματα που είχαμε ελέγξει σε κυτταρικό επίπεδο παρουσιάζουν δράση in vivo, με ποιο τρόπο, και αν επηρεάζοντας το αυξημένο οξειδωτικό στρες στους πληθυσμούς που είχαμε επιλέξει, δημιουργούμε όντως περιβάλλον το οποίο να συμβαδίζει με καλύτερη υγεία μετρώντας διάφορους φυσιολογικούς δείκτες οξειδωτικού στρες. Τέλος δε, με την τεχνολογία των omics θέλουμε να δούμε την επίδραση που έχουν διάφορα εκχυλίσματα με αντιοξειδωτική δράση σε επίπεδο γονιδιακής και πρωτεϊνικής έκφρασης και να χαρακτηρίσουμε σε μεγαλύτερο βάθος αυτή την επίδραση. Ταυτόχρονα γίνεται έρευνα για την ανάπτυξη βιολειτουργικών τροφίμων με βάση το προσωπικό προφίλ οξειδωτικού στρες σε ασθενείς.
Θεσμοθετημένο εργαστήριο. ΦΕΚ: 1971 10/09/2009
Ερευνητικές Δραστηριότητες
Μηχανισμοί δράσης φυτικών αντιοξειδωτικών σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο.
Μελέτη των κυτταρικών μηχανισμών προσαρμογής και του οξειδωτικού στρες στην άσκηση.
Μελέτη των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην αντικαρκινική δράση φυτοχημικών συστατικών.
Μελέτη της επίδρασης φυτικών εκχυλισμάτων και φυτοχημικών συστατικών στην αγγειογένεση.
Εργαστηριακή Υποδομή
Ένα Κυτταρόμετρο ροής.
Συσκευές DNA ηλεκτροφόρησης.
Συσκευή κάθετης ηλεκτροφόρησης για πρωτεΐνες.
Ένα βιοχημικό αναλυτή.
Συσκευή για Western blots.
Δύο ψυχόμενες φυγοκέντρους.
Μία μικροφυγόκεντρο.
Συσκευή αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR).
Δύο φασματοφωτόμετρα UV-VIS.
Δύο ψηφιακά συστήματα ανάλυσης εικόνας για φωτογραφίες πηκτών και Western blots.
Ένα οπτικό μικροσκόπιο εφοδιασμένο με ψηφιακή κάμερα.
Ένα ELISA plate reader.
Ένα υδατόλουτρο.
Ζυγούς απλούς και ακριβείας.
Σύστημα για ηλεκτροφορήσεις πρωτεϊνών διπλής διάστασης (2-D).
Ένα επωαστικό κλίβανο.
Ένα πεχάμετρο.
Ένα σύστημα ανάδευσης με υπερήχους.
Τέσσερις ψυγειοκαταψύκτες.
Τέσσερις Η/Υ.
Ένα απαγωγό.
Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Μετρήσεις δεικτών οξειδωτικού στρες σε βιολογικά υγρά ( προσφέρεται σε διαιτολογικά κέντρα και διαγνωστικά κέντρα).
Ανάλυση γενοτύπου σε γονίδια που έχουν σχέση με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη.
Αναλύσεις τοξικότητας συστατικών τροφίμων σε εταιρείες τροφίμων.
Αναλύσεις τοξικότητας και ποσοτικής σύστασης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Έκδοση πιστοποιητικών δεδομένων ασφαλείας.
Ανάλυση αντιοξειδωτικών σε φυτά και φυτικά εκχυλίσματα.
Ερευνητικά αποτελέσματα/ προϊόντα
Συνεργασία με την εταιρεία Eatwalk για την προτυποποίηση και παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων με ισχυρισμούς υγείας (www.eatwalk.gr). Τα προιόντα κυκλοφορούν στο εμπόριο σε 8 χώρες.
Ερευνητικά Έργα
«Ανίχνευση και Προσδιορισμός Βιολογικά Δραστικών Ενώσεων σε Ελληνικούς Οίνους και Αντίστοιχες Ελληνικές Ποικιλίες Αμπέλου (VITIS VINIFERA)–Διερεύνηση του Ρόλου τους ως Χημειοπροστατευτικών Παραγόντων» (ΠΕΝΕΔ 2003). Γ.Γ.Ε.Τ. 2003–2006. (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δ. Κουρέτας). (50.000 €).
«Aξιοποίηση υποπροϊόντων τοματοποιΐας και επεξεργασίας φρούτων μέσω ανάκτησης των περιεχομένων βιοδραστικών συστατικών υψηλής προστιθέμενης αξίας». Γ.Γ.Ε.Τ. 2006–2009. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (350.000 €).
«Ενσωμάτωση Βιοδραστικών Φυτικών Εκχυλισμάτων στην Παραγωγή και Πιστοποίηση Βιολειτουργικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Υψηλής Ποιότητας». ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στα πλαίσια του ΠΕΠ Θράκης 2006–2008. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (400.000 €).
«Μελέτη του γενοτύπου των πρωτεϊνών Α και Β του επιφανειοδραστικού παράγοντα σε σχέση με την αερόβια ικανότητα και το ανοσολογικό προφίλ σε αθλητές υψηλού επιπέδου». Επιτροπή Ερευνών ΠΘ 2004. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (8800 €).
«Παραγωγή και Διατροφική Αξία Βιολειτουργικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Υψηλής Ποιότητας με την Προσθήκη Φυτικών Εκχυλισμάτων Πλούσιων σε Αντιοξειδωτικά». Από το Πρόγραμμα ΠΟΛΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ της Γ.Γ.Ε.Τ ( 2006–2008) (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (260.000 €).
«Δημιουργία βιολειτουργικών αλεύρων με την ενσωμάτωση εκχυλισμάτων πλούσιων σε βιοδραστικά συστατικά» . Συνεργασία με την Εταιρεία Μύλοι Καπλανίδη 2006–2008 (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (70.000 €).
«Ανθρώπινα Δίκτυα Ερευνητικής και Τεχνολογικής Επιμόρφωσης. Ανθρώπινο Δίκτυο Επιμόρφωσης στον Τομέα των Βιολειτουργικών Τροφίμων». Γ.Γ.Ε.Τ. 2007–2008. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (200.000 €).
«Παραγωγή βιολειτουργικών γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας με την προσθήκη φυτικών εκχυλισμάτων εμπλουτισμένων με αντιοξειδωτικά». Συνεργασία με την εταιρεία Όλυμπος 2008–2009(Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (50.000 €).
«Παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων από εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών του όρους Κίσσαβος». Πρόγραμμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας 2009–2011. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (50.000 €).
«Μελέτη της συνύπαρξης γενετικά τροποποιημένων φυτών με κανονικά φυτά». Πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Κυπριακή κυβέρνηση μετά από διεθνή διαγωνισμό 2009–2011. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (150.000 €).
Βιοχημική Παρακολούθηση Αθλητών Εθνικής Ομάδας τοy ΣΕΓΑΣ. Χρηματοδότηση: ΣΕΓΑΣ. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (55.000 €).
Πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ίδρυση της εταιρείας (spin–off) K–Meditura 2010–2012. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (Προϋπολογισμός 150.000 €).
«Μελέτη της αντι–αγγειογενετικής δράσης εκχυλίσματος από βόστρυχο ελληνικής ποικιλίας αμπέλου (Vitis vinifera)» επιδοτούμενο από Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με προϋπολογισμό. 2011–2012. (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δ. Στάγκος). (3.300 €).
Ενσωμάτωση φυσικών αντιμικροβιακών συστημάτων φυτικής προέλευσης στην παραγωγή και πιστοποίηση αλλαντικών & κρατοπαρασκευασμάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Χρηματοδότηση: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΑΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΩΝ. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (Προϋπολογισμός 80.000 €).
Μελέτη της σύστασης και της τοξικότητας υγρών που χρησιμοποιούνται σε συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Χρηματοδότηση: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ (Σ.Ε.Ε.Η.Τ). (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (Προϋπολογισμός 756.000 €).
Αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής δράσης των βοστρύχων και την in vivo δράσης των νέων αρτοσκευασμάτων. Χρηματοδότηση: ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε., ΑΦΟΙ ΚΑΤΖΑ Ο.Ε., ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘ. ΝΤΟΥΓΚΟΣ. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (Προϋπολογισμός 756.000 €).
Μελέτη της αγροδιατροφικής ταυτότητας τροφίμων. Χρηματοδότηση: Θεοδώρα Τάτση και Σια Ε.Ε, EAT WALK HELLAS. (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δ. Κουρέτας). (Προϋπολογισμός 60.000 €).