Το Εργαστήριο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεσμοθετήθηκε το 2002 και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Ο σκοπός της σύστασης και λειτουργίας του υπήρξε εξ αρχής διττός, εκπαιδευτικός και ερευνητικός. Το Εργαστήριο στήθηκε και οργανώθηκε με σκοπό την υποστήριξη των αρχαιολογικών μαθημάτων και αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών του Τμήματος, την επικουρία στην εκπαίδευση των φοιτητών στις σύγχρονες αρχαιολογικές μεθόδους και προσεγγίσεις και τη δημιουργία ενός χώρου διεξαγωγής ερευνητικών δραστηριοτήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση το Εργαστήριο απέκτησε την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Στο Εργαστήριο Αρχαιολογίας εντάσσονται η Διδακτική Αρχαιολογική Συλλογή, που λειτουργεί με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και μια σειρά από σημαντικά αρχεία και αρχαιολογικές βιβλιοθήκες που έχουν δωριθεί σε αυτό (δωρεές Ε. Μαστροκώστα, W.D.E. Coulson και J.N. Coldstream, αλλά και του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων).
Θεσμοθετημένο εργαστήριο. ΦΕΚ: 19A 2002
Ερευνητικές Δραστηριότητες
Αρχαιολογικές Ανασκαφές Τομέα Αρχαιολογίας ΙΑΚΑ (χερσαίες και ενάλιες).
Αρχαιολογικές Εκθέσεις στο ΠΘ και σε άλλους χώρους.
Ερευνητικά Έργα
ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι (450.000 ευρώ).
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ι (80.000 ευρώ).
ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ Ι (35.000 ευρώ).
Ανασκαφή στο Βρυόκαστρο Κύθνου.
Διάθεση Πρακτικών 1ου ΑΕΘΣΕ.
Εργαστηρίου Αρχαιολογίας (ΦΕΚ 19/7–2–2002).
Ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Κύθνου.
3ο Αρχαιολογικό Έργο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (Βόλος 12–15 Μαρτίου 2009).
4ο Αρχαιολογικό Έργο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 2009–2011(15–18/3/2012).
Οικονομική στήριξη ανασκαφών ΙΑΚΑ.
Sanctuaries of the Cyclades (Ιερά των Κυκλάδων).
ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Κωδ.350_Ακρωνύμιο EIA–EA Greece_"Η Κοινωνική Αρχαιολογία του Ελληνικού Κόσμου κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και την Πρώιμη Αρχαϊκή περίοδο".
Ηράκλειτος Λατρείες και ιερά των Ευβοέων στον Ελλαδικό χώρο και στις Ευβοικές αποικίες της Σικε λίας και της Μεγάλης Ελλάδας. Γεωμετρική και Αρχαική Εποχή.
Πυθαγόρας Κοινωνική Αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων:Το διεπιστημονικό παράδειγμα του Ωρωπού.