Η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι εγκατεστημένη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη στους περίπου 1000000 κατοίκους της Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας. Άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2000 και έχει συνολικά ανεπτυγμένες 57 κλίνες ως εξής:
28 κλίνες – Δύο Πτέρυγες Μαιευτικής (Παθολογία της Κυήσεως – Λεχωΐδων), 21 κλίνες – Πτέρυγα Γυναικολογίας, 8 κλίνες – Πτέρυγα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Το Μαιευτήριο της Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής διαθέτει 5 Αίθουσες Τοκετών, 1 Αίθουσα Ειδικών Τοκετών, που μπορεί να μετατραπεί σε χειρουργείο και 1 Μαιευτικό Χειρουργείο. Στην Κλινική αντιμετωπίζονται περιστατικά με προβλήματα υγείας της γυναίκας, που εντάσσονται στην κλασσική μαιευτική και γυναικολογία καθώς επίσης και εξειδικευμένα προβλήματα κύησης υψηλού κινδύνου, εμβρυομητρικής ιατρικής, υπογονιμότητας, γυναικολογικής ενδοκρινολογίας, γυναικολογικής ογκολογίας και ουρογυναικολογίας.
Θεσμοθετημένο εργαστήριο. ΦΕΚ: 428 1993
Ερευνητικές Δραστηριότητες
Μελέτη του χαρακτηρισμού του παράγοντα αμβλύνσεως του κύματος των γοναδοτροφινών(GnSAF). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από ωοθυλάκια γυναικών, που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μελέτη της λειτουργίας των ωοθυλακίων σε ό,τι αφορά στη στεροειδογένεση στα κοκκώδη κύτταρα και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.
Μελέτη του ρόλου της λεπτίνης στη λειτουργία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας.
Μελέτη της συσταλτικότητας του μυομητρίου και των ορμονικών και άλλων παραγόντων, που την επηρεάζουν.
Μελέτη της ενδοκρινολογίας μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και κατ΄ επέκταση του ρόλου των ωοθηκών στην έκκριση των γοναδοτροφινών ορμονών της υποφύσεως.
Μελέτη της λειτουργίας του πλακούντος και των παραγόντων, που επηρεάζουν τη μεταφορά ουσιών από τη μητέρα στο έμβρυο.
Έλεγχος παραγόντων, που επηρεάζουν την ανάπτυξη των νεοπλασμάτων του γεννητικού συστήματος της γυναίκας.
Μελέτη της ροής του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες στο α’ και β’ τρίμηνο της κυήσεως για πρόβλεψη προεκλαμψίας και επιπλοκών όπως IUGR, αποκόλλησης πλακούντος κ.λ.π.
Μελέτη της ανίχνευσης του ιού HPV.
Μελέτη της σημασίας υποδοχέων ρετινοειδών στα γυναικολογικά καρκινώματα.
Μελέτη μοριακών οδών καρκινογένεσης στον γυναικολογικό καρκίνο. Η σημασία τους στο σχεδιασμό εξατομικευμένης θεραπείας.