Κοινωνικά ΔίκτυαΒραδειά Ερευνητή

Η "Βραδιά Ερευνητή" είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει το ρόλο του ερευνητή, καθώς και του επιστημονικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί, με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του.

Σε μία εποχή που σηματοδοτείται από την κυριαρχία της Τεχνολογίας, η οποία επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή μας, είναι απόλυτη ανάγκη η κοινωνία και κυρίως οι νέοι να κατανοήσουν την επιστημονική έρευνα και να απομακρυνθούν από την εικόνα του αποκομμένου από την κοινωνία και κλεισμένου σε ένα εργαστήριο "παρανοϊκού επιστήμονα", η οποία δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί από την παραλογοτεχνία και κάποια κινηματογραφικά έργα.

Η πρωτοβουλία "Βραδιά Ερευνητή" ξεκίνησε το 2005 κι από τότε, την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνονται εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο να αναδείξουν την ανθρώπινη πλευρά και την καθημερινή ζωή του ερευνητή. Μόνο το 2007, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις και γύρω στα 20.000 άτομα συμμετείχαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώθηκε.

Στη χώρα μας στo πλαίσιo της πρωτοβουλίας "Βραδιά Ερευνητή 2013" την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σε 5 μεγάλες πόλεις: στο Βόλο, στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Πάτρα. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται βασικά στο ευρύ κοινό, αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που, ενώ έρχονται σε συχνή επαφή με τους ερευνητές και το έργο τους, δεν έχουν καταλάβει την καθημερινή προσπάθεια και αγωνία τους. Είναι οι ομάδες που κυρίως συνδέουν την έρευνα με την κοινωνία, όπως:

  • Εκπαιδευτικοί: δάσκαλοι, καθηγητές,
  • Μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές,
  • Εκπρόσωποι τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, υπουργείων, κλπ.
  • Παραγωγικές τάξεις (αγρότες, βιοτέχνες επαγγελματίες κλπ.)

 

 


Απολογισμός Εκδήλωσης "Βραδιά Ερευνητή 2014 Λάρισα"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και φέτος η εκδήλωση "Βραδιά Ερευνητή 2014"

Αναλυτικά δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης εδώ.


Βραδιά Ερευνητή 2013

Οι ερευνητές συνήθως θεωρούνται άνθρωποι με περιορισμένη προσωπική ζωή που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους αποκλειστικά και μόνο στην ερευνητική τους καριέρα απομακρυσμένοι και κλεισμένοι σε εργαστήρια.

Για το λόγο αυτό, ο κύριος στόχος του έργου Researchers’ Night 2013 είναι να αμφισβητήσει και τελικά να αλλάξει αυτή η εσφαλμένη αντίληψη, και να δείξει στο κοινό ότι οι ερευνητές είναι απλοί άνθρωποι που έχουν και άλλα ενδιαφέροντα πλην του επαγγέλματός τους, έχουν οικογένειες και τους φίλους τους και σε γενικές γραμμές δεν διαφέρουν από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης τονίζοντας τη σημασία της έρευνας στην καθημερινότητά μας. Για το λόγο αυτό, στα πλαίσια της Βραδιάς Ερευνητή 2013 θα διοργανωθούν πέντε εκδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με βάση ένα βασικό στοιχείο: η ενεργός συμμετοχή των ερευνητών καθ 'όλη τη διάρκεια των γεγονότων και τους ισχυρή αλληλεπίδραση με το κοινό. Δεκάδες ερευνητές θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις, έτσι ώστε να συζητήσει με το κοινό, όχι μόνο για το επάγγελμά τους, αλλά και για ευρύτερα συμφέροντά τους.

Επιπλέον, οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση της σημασίας του επαγγέλματος του ερευνητή καθώς και τη σημασία των αποτελεσμάτων της έρευνας στην Ελληνική και στην Ευρωπαϊκή κοινωνία γενικότερα.

Η περιορισμένη γνώση σχετικά με το επάγγελμα του ερευνητή δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα που παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: οι έφηβοι γνωρίζουν ελάχιστα ή τίποτα για το επάγγελμα του ερευνητή, με αποτέλεσμα να είναι απρόθυμοι να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία στην έρευνα. Αυτό οδηγεί στην έλλειψη ερευνητών, ιδίως στις μέρες μας, όταν η Ευρώπη αναζητά να προσλάβει χιλιάδες ερευνητές. Ως εκ τούτου, οι εκδηλώσεις Βραδιά Ερευνητή στοχεύουν στην προώθηση του επαγγέλματος του ερευνητή ως μια πιθανή καριέρα για τη νεολαία. Μέσω της αλληλεπίδρασης με τους ερευνητές, την παρουσίαση του βραβευμένων ερευνητικών αποτελεσμάτων και επεξήγηση της προστιθέμενης αξίας της έρευνας για την κοινωνία, το έργο Researchers’ Night 2013 επιχειρεί να εξηγήσει στους εφήβους ότι το επάγγελμα του ερευνητή μπορεί να είναι το μελλοντικό τους επάγγελμα.